Naujienos

Riešutai, žuvis ir jūros gėrybės – dažniausi vaikų alergenai

Riešutai, žuvis ir jūros gėrybės – dažniausi vaikų alergenai

Nors alergenų yra pačių įvairiausių, pradedant nuo dulkių erkučių ir žiedadulkių, baigiant gyvūnais, vaikus dažniausiai kamuoja alergijos maistui.

Signalizuoti apie alergiją gali:

  • čiaudulys;
  • varvanti nosis;
  • bėrimai;
  • pasunkėjęs kvėpavimas, dusulys;
  • virškinimo trakto sutrikimai.

Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytoja vaikų alergologė doc. dr. Jolanta Kudzytė pasakoja, kad kuo vaikas jaunesnis, tuo didesnė tikimybė, kad jis bus alergiškas tam tikram maisto produktui.

„Dažniausiai vaikai alergijas maistui sėkmingai išauga, yra tik kelios išimtys – riešutai, žuvis ir jūros gėrybės. Tiesa, sunku pasakyti, kada tiksliai mažylis išaugs alergiją – daugeliui jos pasibaigia pirmaisiais po gimimo metais, nes pagerėja virškinimas, o ir imuninė sistema sustiprėja. Kitiems alergijos liaujasi sulaukus mokyklinio amžiaus, o daliai tik paauglystėje. Žinoma, kaip alergijos vaikui augant gali išnykti, taip gali ir atsirasti“, – teigia doc. dr. J. Kudzytė.