Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena
Lapkričio 8 d. minime Europos sveikos mitybos dieną!
Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytoja dietologė Rasa Dovidavičienė sako, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mityba yra kone pagrindinis sveikatą lemiantis ir ligų riziką mažinantis veiksnys. Dėl to, norint visapusiškai pagerinti savo gyvenimo kokybę, naudinga formuoti tinkamus sveikos mitybos ir gyvensenos įpročius.
Laikui bėgant nesubalansuota ir nesveika mityba gali paskatinti tam tikrus sveikatos sutrikimus, tokius kaip padidėjęs cholesterolio kiekis ar aukštas kraujospūdis, ir ligų, pavyzdžiui, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, depresijos ir kitų atsiradimą.
Vienas paprasčiausių būdų pradėti pamažu eiti sveikos ir subalansuotos mitybos link – tinkamo ir sveiko maisto lėkštės sudarymas:
- didžiausią dalį – apie 50–60 proc. lėkštės – turėtų sudaryti gerieji angliavandeniai (vaisiai, daržovės, kruopos);
- trečdalį lėkštės reikėtų skirti geriesiems riebalams (kokybiškas aliejus, avokadai, alyvuogės, riebi žuvis, riešutai);
- likusią dalį – 10–15 proc. – baltymams (liesa mėsa, ankštinės daržovės, kiaušiniai).
Vadovaujantis sveiko maisto lėkštės principu, bus surenkamas subalansuotas maistinių medžiagų kiekis ir gaunamas didesnis skaidulų kiekis.